Een aantal decennia geleden was het gewoon dat elk gezin de beschikking had over één auto. In de loop der jaren begon dat patroon te veranderen en tegenwoordig is bijna iedereen in het bezit van een auto. Bij elke gezinswoning staan meestal meerdere auto’s geparkeerd: voor elke volwassene één. Het spreekt voor zich dat deze aanhoudende trend nadelig is voor zowel het milieu als de gezondheid van de betreffende personen.

Een gemakzuchtige leefstijl

Hoewel niet ontkend kan worden dat een auto verschillende voordelen biedt – gemak dient de mens – mogen de nadelige effecten van het autorijden beslist niet terzijde worden geschoven. Zodra iemand het rijbewijs op zak heeft en in het bezit is van een auto, is het vaak gedaan met de lichaamsbeweging, die essentieel is om gezond te blijven. Het lijkt erop dat fietsen of wandelen definitief tot het verleden behoort.

Het patroon doorbreken

Gelukkig kan een leefstijl (radicaal) veranderd worden. We kunnen vandaag nog besluiten het roer om te gooien, bijvoorbeeld door de auto weg te doen en de fiets uit het hok te halen. De maandelijkse kosten zullen hierdoor enorm afnemen. Indien we elke ochtend naar het werk fietsen en ook de boodschappen op de fiets doen, hebben we ongetwijfeld een voldaan gevoel wanneer we thuiskomen. Een sportwedstrijd kijken op UnibetTV, terwijl we even uitrusten op de bank, is dan welverdiend!

Aardig op weg met de fiets

Leven zonder auto zorgt ervoor dat we veel meer tijd buiten – in de frisse lucht – doorbrengen, waardoor we ons elke dag als ‘herboren’ zullen voelen. We horen de vogels onderweg fluiten en kunnen weer genieten van de natuurlijke pracht die elk seizoen ons brengt. We beginnen wellicht te beseffen dat we deze dagelijkse belevenis tijdens het autorijden hebben gemist! Omdat we steeds enthousiaster worden over onze nieuw verworven leefstijl en de vele voordelen die daarmee samengaan, zijn misschien steeds meer mensen geneigd ons voorbeeld te volgen.