Veel mensen willen meer bewegen en hun auto regelmatig laten staan. Dat is een goed streven. Je helpt er immers het klimaat mee en je bespaart bovendien veel geld. Toch is het voor veel mensen in de meeste gevallen zeer onpraktisch om de auto te laten staan. Veel mensen hebben de auto bijvoorbeeld nodig om naar hun werk te komen, kinderen naar sport te brengen of om boodschappen te doen. Toch kun je, ondanks deze verplichtingen, regelmatig meer bewegen en de auto laten staan. Maar hoe doe je dat dan? In dit artikel een aantal tips!

Tip 1: ga na wanneer je de auto niet per se nodig hebt.

Veel mensen gebruiken de auto uit gemakszucht. Een boodschapje vergeten? Even snel naar de winkel rijden. Vaak is het dan niet eens noodzakelijk. De supermarkt ligt bijvoorbeeld maar een kilometer bij je vandaan. Je kunt dan net zo goed even de fiets nemen of een wandeling maken. Zeker als het om een kleine boodschap gaat, is het niet relevant om je auto mee te nemen. Je kunt dit gemakkelijk meenemen in een fietstas, of tijdens het wandelen in een boodschappentas. Veel mensen denken daar echter niet aan en pakken automatisch de auto. Dit is slechts een voorbeeld, maar dit gegeven is natuurlijk toepasbaar op veel meer verschillende soorten situaties. Soms heb je de auto ook niet nodig om op je werk te komen. Je kunt dan gemakkelijk gebruik maken van het openbaar vervoer. Zeker wanneer je in een centrum van een bepaalde stad werkt. De meeste stations liggen namelijk in het centrum van de stad. Je kunt dan gemakkelijk lopen, of bijvoorbeeld een vouwfiets meenemen. Je kunt dan de auto gewoon thuis laten staan. Zoals eerder in dit artikel al is aangehaald heeft het vaak te maken met ingesleten gedragspatronen. Het is een gewoonte geworden, en veel mensen staan er gewoonweg niet bij stil dat ze in veel situaties ook gemakkelijk kunnen wandelen of fietsen. Soms is het zelfs nog veel gemakkelijker en sneller ook!

Tip 2: sportles van de kinderen? Maak afspraken met andere ouders!

Veel ouders hebben kinderen. En kinderen moeten natuurlijk ook regelmatig vervoerd worden. Misschien zitten ze bij een sportvereniging ver uit de buurt, bijvoorbeeld in een andere stad. In die gevallen ben je als ouder meestal verplicht om je kind daar naartoe te rijden. Je wilt je kind immers vrolijk zien en sport is een goede manier om de gemoedstoestand van je kind op een hoog pijl te houden. Het nadeel is wel dat je dan genoodzaakt bent de auto regelmatig te gebruiken. Sommige kinderen moeten zelfs meerdere malen per week sporten. Als ouder kun je dan aardig in de knel komen te zitten. Want hoe laat je de auto nou staan, terwijl je met deze verplichting zit opgezadeld? Er is wel een praktisch oplossing, waardoor jij als ouder kunt voorkomen dat je elke dag je kind met de auto moet vervoeren. Je kunt namelijk afspraken maken met andere ouders. Misschien gaan vriendjes van je kind die in de buurt wonen wel naar dezelfde sportvereniging. Je kunt dan met die ouders overleggen dat jullie het vervoer afwisselen. Of bijvoorbeeld afspreken dat jij de kinderen ophaalt, en zij de kinderen weer thuis brengen. Op deze manier kun je de auto laten staan en bovendien bespaar je ook nog eens tijd. Met deze nieuw verworven tijd kun je andere leuke dingen gaan doen. Bijvoorbeeld wandelen of een stukje fietsen! Zeer goed voor de gezondheid en ook voor je algemene gemoedstoestand.

Tip 3: ga verhuizen.

Wil je meer bewegen en minder gebruik maken van je auto? Dat is een fantastisch streven! Woon je echter op een afgelegen plek, waardoor je altijd genoodzaakt bent om een auto te gebruiken? Erg jammer! Op sommige locaties ben je nou eenmaal afhankelijk van auto’s. Dit kan dan in strijd zijn met je idealen, met als resultaat dat je in conflict met jezelf komt. Ga je verhuizen? Of ga je meer bewegen en minder gebruikmaken van de auto? Dit is een afweging die je natuurlijk zelf moet maken. Als je op een erg afgelegen plek woont, is het sowieso aan te raden om te verhuizen. Woon je op boerderij of in een afgelegen vrijstaand huis? Dan is er een vrij grote kans dat je ook heel veel tijd kwijt bent aan het reizen. Kostbare tijd waarmee je ook andere leuke activiteiten kunt doen. Ook als je kinderen hebt is het in deze situatie verstandig om te verhuizen. Voor kinderen is het namelijk belangrijk om sociaal op te groeien. Ze hebben veel verschillende vriendjes en vriendinnetjes nodig. Dit is goed voor hun ontwikkeling. Wanneer je erg afgelegen woont ontstaat de kans dat je kinderen in een sociaal isolement raken. Ze gaan zich vervelen en hebben niet veel contact met de buitenwereld. Ze hebben dan enkel contact tijdens de verplichte schooluren. Het is echter ook belangrijk om contacten buiten school om te onderhouden.